ΓΕΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
προληπτική οδοντιατρική

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και αφορά τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες καθώς η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής είναι σημαντική για τη γενικότερη υγεία του οργανισμου μας.

Η προληπτική φροντίδα περιλαμβάνει:


την εξέταση της στοματικής κοιλότητας τη λήψη ακτινογραφιών τον καθαρισμό των δοντιών τη φθορίωση προληπτικές καλύψεις δοντιών (sealants) την εκπαίδευση του ασθενούς στη χρήση της οδοντόβουρτσας και του οδοντικού νήματος διατροφικές συμβουλές

Το προληπτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο για κάθε ασθενή ανάλογα με τις συνήθειες και τις ανάγκες του.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά χρονικά διαστήματα που ο ίδιος θα καθορισει (3,6,12 μήνες) συμβάλλει τόσο στην πρόληψη βλαβών στα δόντια και τα ούλα (τερηδόνα, αποτριβές των δοντιών, περιοδοντίτιδα) όσο και στην έγκαιρη διάγνωση άλλων παθήσεων του οργανισμού που μπορεί να έχουν εκδηλώσεις στη στοματική κοιλότητα.

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ)

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι συνήθως η θεραπεία εκλογής σε περιπτώσεις που ο πολφός του δοντιού (νεύρο) αποκαλυφθεί ή παρουσιάσει φλεγμονή. Η πιο συχνή αιτία αποκάλυψης ή φλεγμονής είναι η εκτεταμένη τερηδόνα.

O σκοπός της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η διατήρηση του δοντιού στο φραγμό και περιλαμβάνει τον μηχανικό και χημικό καθαρισμό των ριζικών σωλήνων από τα υπολλείματα των ιστών και τους μικροβιακούς παράγοντες και τέλος την έμφραξη τους με κατάλληλα υλικα.

Στη συνέχεια, το δόντι θα πρέπει να αποκατασταθεί είτε με μία έμφραξη ( άμεση ή έμμεση) είτε με μία στεφάνη έτσι ώστε να προστατευθεί από ένα πιθανό κάταγμα και να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διατήρηση του στο στόμα.

Με τη χρήση των σύγχρονων μέσων και υλικών, η ενδοδοντική θεραπεία έιναι πλεόν μια πιο άνετη και γρήγορη διαδικασία σε σχέση με το παρελθόν και ολοκληρώνεται συνήθως σε 1 ή 2 συνεδρίες.


Η έγκαιρη και σωστή θεραπεία:

Ανακουφίζει από τον πόνο Αποτρέπει την επέκταση της φλεγμονής στους γυρω ιστούς Διατηρεί το δόντι στο φραγμό

Το συνολικό, ψυχολογικό,βιολογικό και οικονομικό κόστος μίας ενδοδοντικής θεραπείας είναι κατά πολύ μικρότερο απο το κόστος της απώλειας ενός δοντιού και της αποκατάστασης του κενού με μία γέφυρα ή ένα εμφύτευμα.

ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ
Προσθετική οδοντιατρική

Η απώλεια δοντιών μπορεί να έχει επιπτώσεις λειτουργικές και να επηρεάσει την μάσηση ή την ομιλια,αισθητικές αλλά και ψυχολογικές. Η προσθετική έχει σαν στόχο την αντικατάσταση των χαμένων ιστών και την αποκατάσταση της λειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος.

Οι στεφάνες (θήκες) αποτελούν ένα είδος αποκατάστασης που αποσκοπεί στην προστασία ενός δοντιού και την μακροπρόθεσμη διατήρησή του στο φραγμό.Οι πιο συχνές περιπτώσεις που επιλέγεται η τοποθέτηση μίας στεφάνης είναι δόντια με εκτεταμένη καταστροφή, δόντια ενδοδοντικά θεραπευμένα ή δόντια με ραγίσματα.

Οι γέφυρες αποτελούν κατασκευές που τοποθετούνται για να αποκαταστήσουν ένα κενό που έχει δημιουργηθεί από την απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών. Μία γέφυρα μπορεί να στηρίζεται είτε σε φυσικά δόντια, είτε σε εμφυτεύματα.

Τεχνητή οδοντοστοιχία

Ο όρος Κινητή Προσθετική αναφέρεται στις τεχνητές οδοντοστοιχίες και αυτό διότι είναι κατασκευές που ο ασθενής μπορεί να τις αφαιρεί από το στόμα του.

  • Οι Ολικές οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται από ακρυλικό και αντικαθιστούν όλα τα δόντια καθώς και τμήμα των μαλακών ιστών.
  • Οι Μερικές οδοντοστοιχίες αποτελούνται από έναν μεταλλικό σκελετό που καλύπτεται με ακρυλικό και στηρίζεται στα δόντια που έχουν απομείνει και στους μαλακούς ιστούς. Αποτελεί προσθετική επιλογή σε περιπτώσεις μεγάλων κενών, όπου δεν μπορεί να τοποθετηθεί γέφυρα.

Σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρος θα επιλέξει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας έπειτα από ακτινογραφική και κλινική εξέταση για την επίτευξη ενός άρτιου και μακροπρόθεσμου αποτελέσματος.

ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ (ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ)

Η έμφραξη (σφράγισμα) αποτελεί θεραπευτική επιλογή όταν ένα δόντι έχει προσβληθεί από τερηδόνα. Η σύνθετη ρητίνη πλεονεκτεί σε σχέση με το αμάλγαμα όχι μόνο ως προς την αισθητική αλλά κυρίως διότι ασκεί πιο ήπιες δυνάμεις στο δόντι κατά την μάσηση και δεν απαιτεί μεγάλη αποκοπή οδοντικών ιστών.

Στα οπίσθια δόντια, όταν η βλάβη είναι πιο εκτεταμένη και λείπει αρκετή ποσότητα δοντιού, προτιμάται η λύση της έμμεσης αποκατάστασης. Η έμμεση αποκατάσταση ονομάζεται ένθετο/επένθετο, κατασκευάζεται απο τον οδοντοτεχνίτη έξω από το στόμα και συγκολλάται στο στόμα από τον οδοντίατρο σε δεύτερο ραντεβού. Το κόστος της ειναι αυξημένο σε σχέση με αυτό της άμεσης αποκατάστασης αλλά διαθέτει μεγαλύτερη αντοχή και αποδίδεται πιο σωστά η μορφολογία και η ανατομία του δοντιού.

Η ρητίνη είναι ένα υλικό που μπορεί να προσροφήσει χρωστικές και να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, η χρήση ποιοτικών υλικών και η σωστή μέθοδος τοποθέτησης τους αυξάνουν σημαντικά την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής της αποκατάστασης.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
περιοδοντική νόσος

Η περιοδοντική νόσος αποτελεί φλεγμονή των μαλακών και σκληρών ιστών που στηρίζουν τα δόντια. Σε αρχικό στάδιο,αποκαλείται ουλίτιδα και η φλεγμονή περιορίζεται στα ούλα τα οποία μπορεί να εμφανίζονται πρησμένα, ερυθρά και να αιμορραγούν εύκολα.

Οταν η φλεγμονή επεκταθεί προς το οστό, η νόσος αποκαλείται περιοδοντίτιδα και μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα απώλεια οστού, δημιουργία, θυλάκων, υφίζηση ούλων, κινητικοτητα ή μετακινηση δοντιών, έντονη κακοσμία κ.α..

Η φλεγμονή αποτελεί την φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην παρουσία παθογόνων μικροβίων γι’αυτό και το αποτέλεσμα της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στοματική υγιεινή του ασθενή και τη σωστή εκπαίδευση του από τον οδοντίατρο.

Η περιοδοντική νόσος είναι πολυπαραγοντική και σχετίζεται με ελλιπή στοματική υγιεινή, κληρονομικότητα , κάπνισμα, ηλικία, ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, λήψη φαρμάκων κ.α.

Η σωστή στοματική υγιεινή και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
Αθλητικοί νάρθηκες

Η Αθλητική Οδοντιατρική έχει σαν στόχο την πρόληψη των τραυματισμών του προσώπου και του στόματος από αθλητικές δραστηριότητες.

Η Επιστημονική Εταιρεία Αθλητικής Οδοντιατρικής συστήνει τη χρήση εξατομικευμένου αθλητικού στοματικού νάρθηκα, σε όλα τα αθλήματα όπου υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού στην περιοχή του στόματος και του προσώπου.

Ο εξατομικευμένος αθλητικός στοματικός νάρθηκας αποτελεί ένα μηχάνημα που κατασκευάζεται από το πολυμέρες υλικο EVA. Είναι άοσμο και ελαστικό έτσι ώστε να απορροφάει τις δυνάμεις κρούσης κατά τον τραυματισμό, αποτρέποντας έτσι την βίαιη πρόσκρουση της κάτω γνάθου στην άνω, με αποτέλεσμα την προστασία από κατάγματα των δοντιών αλλά και των οστών.

Για την κατασκευή του απαιτούνται 2 ραντεβού:

Στο πρώτο γινεται η λήψη του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού του αθλητή και η λήψη των αποτυπωμάτων τα οποία αποστέλλονται στο εργαστήριο.

Στο δεύτερο ραντεβού γίνεται ο έλεγχος και η παράδοση του νάρθηκα και δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες για τη χρήση και τον καθαρισμό του.

Κάποια από τα αθλήματα που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στη χώρα μας και ενέχουν τον κίνδυνο τραυματισμού είναι:


Μπάσκετ Ποδόσφαιρο Βόλλει Χάντμπολ Πολεμικές τέχνες Ποδηλασία Σκι Ιππασία

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΛΕΥΚΑΝΣΗ
Λεύκανση

Η λεύκανση αποτελεί μία ανώδυνη, μη επεμβατική και ασφαλή μέθοδο αισθητικής βελτίωσης καθώς δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δομή των δοντιών. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται πάντα με την συμβουλή και την παρακολούθηση του οδοντιάτρου καθώς δεν ενδείκνυται σε όλους τους ασθενείς. Προϋποθέτει άριστη στοματική υγιεινή, απουσία φλεγμονών όπως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, απουσία τερηδόνας κ.α.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή του καρβαμιδίου σε διάφορες συγκεντρώσεις και υπάρχουν 3 διαφορετικές τεχνικές :

λεύκανση στο ιατρείο λέυκανση στο σπίτι συνδυασμός των δύο.

Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται με την εφαρμογή ειδικού gel στα δόντια και έχει άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα.Ωστόσο, είναι πιο επιθετική καθώς χρησιμοποιείται μεγαλύτερη συγκέντρωση φαρμάκου.

Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται αφού πρώτα ο οδοντίατρος κατασκεύασει ειδικούς εξατομικευμένους για τον κάθε ασθενή νάρθηκες. Αποτελεί πιο ήπια μέθοδο γι’αυτό και απαιτείται περισσότερος χρόνος για το επιθυμητό αποτέλεσμα,το οποίο εξαρτάται κατά πολύ από τη ορθή χρήση που γίνεται από τον ασθενή.

Ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειες του κάθε ασθενή, ο οδοντίατρος θα επιλέξει την καταλληλότερη τεχνική, θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα και θα αποφασίσει τη διάρκεια της θεραπείας.

ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΕΣ (ΘΗΚΕΣ)
Στεφάνες - Θήκες

Οι ολοκεραμικές στεφάνες διαθέτουν υψηλή αισθητική αλλά και αντοχή και μπορούν να αποκαταστήσουν τόσο πρόσθια όσο και οπίσθια δόντια.

Οι άριστες οπτικές τους ιδιότητες οφείλονται στην απουσία μετάλλου, γεγονός που επιτρέπει στο φως να διαχέεται ,προσδίδοντας στην στεφάνη αισθητική όμοια με αυτή ενός φυσικού δοντιού.

Είναι περισσότερο βιοσυμβατές σε σχέση με τις κλασσικές αποκαταστάσεις μεταλλοπορσελάνης. Ωστόσο, το κόστος τους είναι μεγαλύτερο.

ΟΨΕΙΣ
Όψεις

Η αισθητική βελτίωση του χαμόγελου μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση όψεων, με τις οποίες μπορεί να τροποποιηθεί το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών.

Οι ολοκεραμικές όψεις είναι «φλούδες» από πορσελάνη που κατασκευάζονται από τον οδοντοτεχνίτη και συγκολλoύνται από τον οδοντίατρο με συγκεκριμένο πρωτόκολλο στα δόντια σε δεύτερο ραντεβού.

Ανάλογα με την περίπτωση, τα δόντια τροχίζονται ελάχιστα χιλιοστά ή και καθόλου.

Η διάρκεια ζωής των όψεων πορσελάνης είναι μεγάλη αλλά προϋποθέτει άριστη στοματική υγιεινή και σωστή φροντίδα από τον ασθενή.

Οι όψεις ρητίνης αποτελούν μια πιο οικονομική μέθοδο βελτίωσης του χαμόγελου, η οποία γίνεται σε ένα συνήθως ραντεβού από τον οδοντίατρο. Συνήθως επιλέγεται σε περιστατικά που απαιτούν μικρότερης έκτασης διορθώσεις του σχήματος ή του χρώματος των δοντιών.

Ωστόσο, απαιτούν αρκετή ώρα στην οδοντιατρική καρέκλα ενώ είναι πιθανό να πρέπει να αντικατασταθούν με την πάροδο του χρόνου καθώς η ρητίνη, σε αντίθεση με την πορσελάνη, είναι ένα υλικό που φθείρεται και προσροφά χρωστικές.

Η επιλογή του κατάλληλου υλικού γίνεται από τον οδοντίατρο σε συνεργασία πάντα με τον ασθενή αξιολογώντας τις ανάγκες και τις προσδοκίες του.

ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Ψυχολογική προσέγγιση

Η επιλογή του κατάλληλου οδοντιάτρου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις πρώτες εμπειρίες του παιδιού στο ιατρείο.

Προϋπόθεση για την παροχή οδοντιατρικής φροντίδας στα παιδιά είναι η δημιουργία μιας σχέσης ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Η ψυχολογική προσέγγιση έχει σαν στόχο να γίνει η οδοντιατρική επίσκεψη μία ευχάριστη, άνετη και χωρίς αρνητικά συναισθήματα, εμπειρία για το παιδί. Ο οδοντίατρος, ανάλογα με την ηλικία ,την προσωπικότητα και την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές διαχείρισης όπως η απόσπαση προσοχής, η συμμετοχή ή όχι του γονέα, η επιβράβευση και η θετική ενίσχυση, ενώ εξηγεί πάντα στο παιδί αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει χωρίς να του πει ψέματα.

Οι γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην σωστή προετοιμασία του παιδιού αποφεύγοντας:

  • τη χρήση λέξεων που μπορεί να προκαλέσουν άγχος, όπως ένεση, σφράγισμα, τροχός κ.α.
  • την αναφορά σε δικές τους προηγούμενες οδοντιατρικές εμπειρίες
  • την χρήση της οδοντιατρικής επίσκεψης σαν τιμωρία ή απειλή
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Παιδοδοντιατρικές θεραπείες

Οι θεραπείες στην παιδική ηλικία μπορεί να αφορούν τόσο τα μόνιμα όσο και τα νεογιλά δόντια και περιλαμβάνουν εμφράξεις (σφραγίσματα), πολφοτομή (μερική απονεύρωση), ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και εξαγωγή.

Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών δεν θα πρέπει να υποτιμάται καθώς αυτά συμβάλλουν στην ομιλία, την μάσηση και την αισθητική του παιδιού αλλά και στη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος.

Δόντια με τερηδόνα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο παιδί ενώ αποτελούν εστία τερηδονογόνων μικροβίων που μπορεί να βλάψουν και τα μόνιμα δόντια.

Ένα υγιές παιδικό στόμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της συνολικής υγείας του παιδιού και αποτελεί τη βάση για ένα υγιή ενήλικα.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η παιδοδοντιατρική δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη γι’ αυτό και προτείνεται η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο να γίνεται στην ηλικία του 1ου έτους.

Η τερηδόνα και η ουλίτιδα είναι οι δύο ασθένειες που εντοπίζονται πιο συχνά στη στοματική κοιλότητα των παιδιών αλλά μπορεί να προληφθούν με τη σωστή καθοδήγηση από τον οδοντίατρο και με το κατάλληλο πρόγραμμα επανελέγχων ανά 3, 6 ή 12 μήνες.

Το προληπτικό πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο για κάθε παιδί ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειες του και περιλαμβάνει:

Την εκπαίδευση του παιδιού και των γονέων στη στοματική υγιεινή ενημέρωση των γονέων για την τερηδόνα και την ουλίτιδα ενημέρωση για τυχόν βλαβερές συνήθειες (όπως εκμύζηση δακτύλου, μπιμπερό, πιπίλα) διατροφικές συμβουλές εξέταση του συνόλου της στοματικής κοιλότητας αξιολόγηση της οδοντικής ανάπτυξης καθαρισμός και φθορίωση των δοντιών προληπτικές καλύψεις δοντιών ακτινογραφικός έλεγχος, αν κριθεί απαραίτητο