Είναι ασφαλής η επίσκεψη στον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι γεγονός ότι πολλές γυναίκες αποφεύγουν την επίσκεψη στον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυρίως διότι φοβούνται ότι οι οδοντιατρικές πράξεις μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.
Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο όχι μόνο ΔΕΝ είναι επικίνδυνη αλλά είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της εγκύου και κατ ‘επέκταση του εμβρύου. Η οδοντιατρική φροντίδα περιλαμβάνει  τόσο προληπτικούς ελέγχους όσο και τη  θεραπεία βλαβών που προυπήρχαν ή εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πως μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει την υγεία του στόματός μου;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στα ούλα οι οποίες οφείλονται στα υψηλά επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών.

  • Η Ουλίτιδα κύησης παρατηρείται  σε ποσοστό 30-100% των εγκύων και εμφανίζεται συνήθως τον 2ο μήνα της κύησης ακόμα και σε γυναίκες που φροντίζουν επιμελώς την στοματική τους υγιεινή. Μπορεί να επιδεινωθεί μέχρι και τον 8ο μήνα αλλά συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.
    Τα ούλα είναι πρησμένα, κόκκινα και αιμορραγούν πολύ εύκολα.Η θεραπεία της είναι απαραίτητη καθώς μπορεί να οδηγήσει  σε σοβαρότερες βλάβες των περιοδοντικών ιστών και περιλαμβάνει τον σχολαστικό καθαρισμό από τον οδοντίατρο και την εκπαίδευση της ασθενούς στη σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας και του οδοντικού νήματος και τέλος τη χρήση μη αλκοολούχου στοματικού διαλύματος με χλωρεξιδίνη.
  • Η Επουλίδα κύησης ή αλλιώς όγκος κύησης εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών συνήθως στο 2ο τρίμηνο. Αποτελεί μία ανώδυνη διόγκωση των ούλων που αιμορραγεί πολύ εύκολα  και η οποια σχετίζεται με την παρουσία μικροβιακής πλάκας. Δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας καθώς δεν σχετίζεται με καρκίνο και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.
Έγκυος ασθενής

Μύθος:

  • Η άποψη ότι τα δόντια χάνουν ασβέστιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να καλυφθούν οι ανάγκες της εγκύου αποτελεί μύθο.
  • Παρ’όλα αυτά, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες της εγκύου όπως η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, ενω οι συχνοί εμετοί μπορεί να προκαλλέσουν διάβρωση των δοντιών.

Είναι ασφαλής η λήψη ακτινογραφίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη  Οδοντιατρική Ομοσπονδια η λήψη οδοντιατρικών ακτινογραφιών είναι ασφαλής με τη χρήση ακτινοπροστατευτικής ποδιάς μολύβδου καθώς η δόση της ακτινοβολίας δεν είναι αρκετή για να βλάψει το έμβρυο. Οι ακτινογραφίες είναι απαραίτητες για την ορθή διάγνωση καθώς και για την αντιμετώπιση επείγοντων περιστατικών. Ωστόσο, ο ακτινογραφικός έλεγχος ρουτίνας προτείνεται να αναβάλλεται για μετά τον τοκετό.

Είναι ασφαλή τα φάρμακα που μπορεί να μου χορηγήσει ο οδοντίατρος;

Τοπικά αναισθητικά

Η λιδοκαίνη είναι το πιο κοινό αναισθητικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική και θεωρείται ασφαλές για το έμβρυο ( κατηγορία Β, σύμφωνα με την ταξινόμηση για την ασφάλεια χορήγησης στην εγκυμοσύνη)

Παυσίπονα

Η παρακεταμόλη ανήκει επίσης στην κατηγορία Β και μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια. Αντίθετα, η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ανήκουν στην κατηγορία C και η χρήση τους αντενδείκνυται.

Αντιμικροβιακά

Οι πενικιλλίνες, οι κεφαλοσπορίνες και η κλινδαμυκινη είναι ανήκουν στην κατηγορία Β και θεωρούνται ασφαλή.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται με προσοχή μόνο αν κρίνεται απαραίτητο από τον οδοντίατρο και έπειτα από συνεννόηση με τον γυναικολόγο. Συμφωνα με μελέτες γυναίκες με φτωχή στοματική υγιεινή έχουν περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και γέννηση ελλιποβαρών νεογνών. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντιατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε ερώτηση