Η οδοντιατρική φοβία αποτελεί  σημαντική αιτία αποφυγής αναζήτησης της  οδοντιατρικής θεραπείας και αφορά περίπου ένα 5% του πληθυσμού.
Η φοβία είναι μια αρκετά δυσάρεστη και έντονη κατάσταση και διαφέρει από το οδοντιατρικό άγχος που νιώθουν οι περισσότεροι ασθενείς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στον οδοντίατρο .
Τα άτομα με οδοντιατρική φοβία αποφεύγουν πλήρως την επίσκεψη στον οδοντίατρο με αποτέλεσμα τη συσσώρευση προβλημάτων που έχουν επιπτώσεις:

  • σωματικές (λοιμώξεις, πόνος, απώλεια δοντιών , αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες)
  • ψυχολογικές ( μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση)
  • αλλά και κοινωνικές ( αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων και συναναστροφών λόγω κακοσμίας ή αισθητικού προβλήματος).

Κυρίαρχα συναισθήματα είναι ο φόβος προς το άγνωστο, προς τον πόνο ή τη βελόνα καθώς επίσης και το αίσθημα απώλειας ελέγχου πάνω στο σώμα ή η αίσθηση της εισβολής σε μία προσωπική περιοχή όπως το στόμα.
Αιτιολογικοί παράγοντες μπορεί να είναι προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες του ίδιου του ατόμου ή αρνητική επιρροή από το στενό του περιβάλλον καθώς και εικόνες ή πληροφορίες από μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα όμως  με πρόσφατες μελέτες, η οδοντιατρική φοβία έχει και γονιδιακό υπόβαθρο.
Όπως και οι υπόλοιπες αγχώδεις διαταραχές, η οδοντιατρική φοβία  μπορεί να ξεπεραστεί με την κατάλληλη προσέγγιση η οποία έχει σαν στόχο:

  • να αξιολογήσει ο οδοντίατρος το μέγεθος και το είδος του φόβου
  • να δημιουργηθεί μια σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και τον οδοντίατρο
  • να κατανοήσει ο οδοντίατρος τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα στάδια της κάθε θεραπείας ο ασθενής
  • να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση του ασθενή έτσι ώστε να νιώσει ότι είναι μία διαδικασία που μπορεί να επαναλάβει
Αντιμετώπιση οδοντιατρικής φοβίας

Η θεραπεία  θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, με σύντομες συνεδρίες και να προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με  την επιθυμία του ασθενή.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η εκπαίδευση του ασθενή σε τεχνικές χαλάρωσης αλλά και η επιβράβευση για μικρούς στόχους που πετυχαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας